Reklama

Kotlety inaczej

Tradycyjne kotlety schabowe nie muszą być zawsze takie same.

Schab z szynką i serem

Skład na 4 porcje: 4 kotlety wieprzowe ze schabu bez kości, 4 plasterki szynki, 4 plastry żółtego sera do zapiekania np. gouda, edamski, sól i pieprz, 1 jajko, pół szklanki śmietany, 4 łyżki bułki tartej, 4 łyżki mąki, tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem. Na każdym kawałku kładziemy po jednym plastrze szynki i żółtego sera, a następnie składamy na pół. Brzegi lekko zbijamy tłuczkiem, by dobrze przylegały do siebie. Na talerzu mieszamy mąkę z solą i pieprzem. Jajko miksujemy ze śmietaną.

Reklama

Kotlety panierujemy najpierw w mące, potem w śmietanie z jajkiem, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy na nim obustronnie kotlety, przenosimy do naczynia żaroodpornego i na kilka minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120ºC. Mięso podajemy np. z pieczarkami duszonymi na maśle, konfiturą żurawinową do mięs albo z pikantną sałatką z różnokolorowej papryki i pomidorów. Schab można też serwować ze słodkimi owocami, na przykład z ananasem lub brzoskwiniami z puszki.

Zapieczone pod omletem


Składniki na dwie porcje: Dwa kawałki schabu, 100 g. pieczarek, 2 plasterki szynki, 2 łyżki mąki, 3 łyżki masła, 2 jajka, sól, pieprz, uubione przyprawy: czosnek, majeranek, kminek, kolendra

Przygotowanie: Kotlety smażymy tradycyjnie. Następnie wykładamy na nie pokrojone w paseczki, przyprawione solą i pieprzem, duszone na maśle pieczarki. Pieczarki nakrywamy plasterkiem szynki. Żółtka wlewamy do miseczki, mieszamy z mąką, dodajemy przyprawy i zioła. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z żółtkami. Jajeczną masą przykrywamy mięso.

Wstawiamy do gorącego piekarnika. Kilka minut zapiekamy. Kotlety pod takim omletem można podać z frytkami, warzywami z wody, pomidorami, surówkami, zieloną sałatą.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: schab
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy