Reklama

Kotleciki z łososia

Takie kotleciki możesz przygotować także ze świeżego dorsza. Zamiast dymki użyj pora, możesz dodać też nieco startej marchwi.

Składniki

  • 40 dag fileta z łososia bez skóry
  • 2 cebulki dymki
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki gotowych grzanek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska, pieprz świeżo mielony
  • oliwa

Przygotowanie:

Dymki, czosnek i koperek umyć, drobno posiekać. Cytrynę umyć, sparzyć. Skórkę otrzeć, sok wycisnąć, usuwając pestki.

Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem, oprószyć solą i pieprzem.

Kawałki łososia wymieszać z rozkłóconym jajkiem, grzankami, posiekanymi dymkami, koprem, czosnkiem i startą skórką z cytryny. Uformować niewielkie kotleciki. Każdy skropić oliwą, rozłożyć na tackach aluminiowych i grillować po ok. 4-5 minut z każdej strony.

Reklama

W trakcie pieczenia skrapiać oliwą lub sokiem z cytryny. Przed podaniem posypać koperkiem.

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy