Reklama

Kotleciki z fetą i orzechami

Składniki

  • 175 g kaszy jaglanej
  • średniej wielkości cebula
  • ząbek czosnku
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 100 g sera feta
  • jajo
  • 7 łyżek bułki tartej
  • 2–3 gałązki świeżego tymianku
  • pół litra bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

1. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Gałązki tymianku płuczemy, osuszamy i siekamy. Orzeszki nerkowca podprażamy na patelni bez tłuszczu na jasnozłoty kolor, studzimy, a następnie drobno siekamy. 

2. W rondlu podgrzewamy 2-3 łyżki oleju, przekładamy cebulę, czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy kaszę jaglaną, mieszamy. Zalewamy bulionem i gotujemy 20-25 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie płyn. Studzimy. 

3. Ser feta kroimy w małą kostkę. Ugotowaną kaszę z cebulą przekładamy do miski, dodajemy ser, jajo, posiekany tymianek, 2 łyżki bułki tartej, orzechy, doprawiamy pieprzem, solą i wyrabiamy. Z powstałej masy formujemy 8 kotletów i obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Podajemy z duszonymi warzywami i pieczywem.

Zobacz także:

Reklama


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy