Reklama

Kotleciki serowo-warzywne

Składniki na 5 porcji

  • 175 g ryżu basmati
  • 3 nieduże marchewki
  • średniej wielkości cebula
  • ząbek czosnku
  • 5 rzodkiewek
  • po pół pęczka szczypiorku i natki pietruszki
  • 500 g twarogu
  • jajo
  • 6 łyżek mleka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

1. Ryż gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, studzimy. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Umytą i osuszoną natkę oraz szczypiorek siekamy. Obraną marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. Rzodkiewki kroimy w drobną kostkę.

2. Do twarogu dodajemy cebulę, mleko, czosnek, rzodkiewkę, natkę i szczypiorek, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy. Powstałą masę łączymy z marchewką, ryżem, bułką tartą, jajem, 3 łyżkami oleju i wyrabiamy.

3. Ręce moczymy w wodzie i z ryżowo-serowej masy formujemy 10 równej wielkości kotelcików, delikatnie spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy kotleciki z obu stron około 6 minut na jasnozłoty kolor. Przekładamy na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ciepłe z surówkami.

Reklama

Zobacz również:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy