Reklama

Kotleciki na pikantnie z cebulką

Składniki na 4 porcje

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 3 cebule
  • sól
  • suszone płatki chili
  • 15 dag ziemniaków
  • 60 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • szczypta kuminu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 pomidory

1 Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek i drobno je posiekać. Cebule obrać, jedną odłożyć, pozostałe pokroić w cienkie plasterki i wymieszać je z połową natki. Przyprawić do smaku solą i chili. Odłożoną cebulę posiekać. Ziemniaki obrać, drobno zetrzeć. Mięso mielone wymieszać z resztą natki. Dodać posiekaną cebulę, starte ziemniaki i jajko. Dołożyć koncentrat pomidorowy. Masę przyprawić na pikantnie solą, kuminem, mieloną papryką i chili. Dobrze wyrobić. Z mięsnej masy uformować 12 owalnych kotlecików.

Reklama

2 Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć kotleciki, smażyć przez 6 minut. Pomidory pokroić w kostkę. Dodać do plasterków cebuli wymieszanych z natką. Nałożyć na gotowe kotleciki. Danie serwować np. z kaszą bulgur albo z chlebkiem pita.


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy