Reklama

Kotleciki jagnięce w musztardzie Dijon i ziołach z zapiekanką z warzyw w sosie rozmarynowym

To danie przypomni ci wiele kuchni świata.

Składniki

  • 1 comber jagnięcy, podzielony na kotleciki na kostce (poproś o to swojego rzeźnika)
  • 500g ziemniaków, ugotowanych i utłuczonych na puree
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 kapusta pekińska, poszatkowana
  • 1 jarmuż (sukuma)
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku, uprażone i pokrojone w plasterki
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 4 łyżeczki bułki tartej
  • 1 łyżka mieszanki suszonych ziół
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 200 ml sosu pieczeniowego lub bulionu wołowego
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

 Sposób przygotowania:

Reklama
  1. Zacznij od przygotowania zapiekanki z warzyw. Dokładnie mieszaj w misce puree z ziemniaków, jarmuż, kapustę i pieczony czosnek. Dodaj niewielką ilość utłuczonego pieprzu.
  2. Na patelni rozpuść masło i za pomocą łyżki nałóż na nią warzywną masę. Placek powinien mieć grubość około 2 centymetrów. Od czasu do czasu mieszaj warzywa, dopóki nie przysmażą się. Ich kolor powinien zmienić się na złoto-brązowy, a konsystencja powinna być częściowo ścięta i częściowo płynna. Idealna zapiekanka powinna być  miejscami chrupka, a miejscami miękka i kremowa. Kiedy zapiekanka będzie gotowa, odstaw ją na bok.
  3. Na drugiej patelni rozgrzej olej i w tym samym czasie dopraw kotleciki jagnięce. Obsmaż je na gorącej oliwie. Mięso powinno się przyrumienić. Potem zdejmij je z patelni.
  4. Używając noża do masła, posmaruj tylną część kotlecików musztardą Dijon. Następnie, obtocz kotleciki w mieszance suchych ziół i bułce tartej.
  5. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku przez 10 minut.
  6. Aby przygotować sos pieczeniowy lub sos rozmarynowy, w rondlu podgrzej niewielką ilość masła i dodaj rozmaryn. Smaż aż rozmaryn uwolni swój aromat. Wlej do rondla bulion wołowy i duś na wolnym ogniu, aby zredukować sos który powinien mieć aksamitną konsystencję.
  7. Wyjmij kotleciki z piekarnika i odstaw na 5 minut.

Podawaj jagnięcinę z warzywną zapiekanką podlaną sosem rozmarynowym.
Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy