Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kostki makaronowo-serowe

Martha Stewart proponuje przepis na wyjątkowe danie, które podbija serca gości na każdym przyjęciu, choć jest przygotowane z prostych, łatwo dostępnych i tanich składników! Do tego nie jest wcale trudne i nie wymaga zaawansowanych technik kulinarnych.

Te pyszne kąski to prawdziwe “niebo w gębie". Są niezawodne - robią furorę na każdym przyjęciu. Możesz (a nawet powinieneś) przygotować makaron z serem z dużym wyprzedzeniem (nawet kilka dni wcześniej), aby móc go schłodzić co ułatwi krojenie. Kostki panieruj używając panierki panko zamiast zwykłej bułki tartej, dzięki czemu uzyskasz bardziej chrupiącą, ale lekką panierkę. Nie zniechęcaj się ilością - kostki smażą się szybko, uporasz się z nimi w 3 lub 4 partiach. A kiedy goście wymiotą wszystko z półmisków,  możesz szybko odgrzać pozostałe (usmażone) kostki i uzupełnić braki.

Reklama

Składniki:

0,5 kg makaronu kolanka

Sól

5 łyżek masła

¼ szklanki + 2 łyżki mąki

4 szklanki mleka

¾ łyżeczki mielonej gorczycy

4 i ¾ szklanki tartego sera cheddar

¾ szklanki oleju do smażenia

4 jaja

2 szklanki panierki panko

1.  W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, ugotuj makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedź.

2. W garnku roztop 4 łyżki masła, dodaj mąkę i smaż na lekko zloty kolor, mieszając. Powoli dodawaj mleko, cały czas mieszając. Gotuj, cały czas mieszając, by sos nie przywarł do dna, ok 7 minut. Zredukuj ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje, 10-12 minut. Zdejmij z ognia, dodaj jeszcze łyżkę masła i ser. Mieszaj, aż ser się roztopi i połączy z sosem. Dopraw solą. Dodaj makaron i dobrze wymieszaj.

3. Wyłóż płaskie naczynie pergaminem, posmarowanym lekko olejem, nałóż makaron, wyrównaj. Wstaw do lodówki na przynajmniej 8 godzin.

4.  Masę pokrój w kostkę o wymiarach 2,5 cm.

5. Roztrzep jajka. Panko dopraw gorczycą. Panieruj kostki w jajku i panko. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu osączaj na papierowych ręcznikach.

Makaron z sosem możesz przygotować nawet 3 dni wcześniej. Kostki podawaj do godziny po usmażeniu. Możesz je odgrzać w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez ok 5 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje