Reklama

Korzenny dżem wiśniowy

Zatrzymaj lato na dłużej.

Składniki na 3-4 słoiczki: 1 kg wydrylowanych wiśni, 30 dag cukru, 150 ml czerwonego wina, po 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny i pomarańczy, szczypta zmielonych goździków, 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu, duża szczypta zmielonego imbiru, 2 łyżki soku z cytryny. Ponadto 3-4 słoiczki o poj. 200 ml.

Do garnka wrzuć wiśnie. Dodaj cukier, wino, skórkę otartą z cytryny oraz pomarańczy, goździki, cynamon oraz imbir, starannie wymieszaj. Garnek przykryj i odstaw na kilka godzin lub całą noc. Następnego dnia zawartość garnka podgrzej. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze 20-30 min, często mieszając i usuwając pojawiającą się pianę. Następnego dnia postępuj w ten sam sposób.

Reklama

Aby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, niewielką jego ilość umieść na schłodzonym talerzyku. Jeśli nie rozpływa się na boki i szybko tężeje, to znak, że jest gotowy. Gorący przełóż do słoików, starannie zakręć. Słoiki postaw do góry dnem. Aby w dżemie były widoczne kawałki owoców, dodaj je do garnka dopiero w połowie gotowania.

Rada: Z wiśni można przygotować dżem z dodatkiem kakao. Do 1 kg wydrylowanych wiśni dodaj 30-40 dag cukru. Przez dwa dni gotuj na małym ogniu 30-40 min, od czasu do czasu mieszając. Drugiego dnia dodaj 3 dag kakao wymieszanego z 1/4 szklanki wody i 1 łyżką rumu. Gotuj jeszcze ok. 10 min.

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: przetwory
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy