Reklama

Konfitura z pamiętnika babci

Sezon na świeże owoce i warzywa rozpoczął się na dobre.

Składniki

  • 2 kg truskawek
  • 2 kg cukru, np. Polski Cukier
  • sok z jednej cytryny
  • 2 szklanki źródlanej wody

1. Truskawki dokładnie przebierz, umyj  i dopiero usuń szypułki.  

2. Owoce przesyp do szerokiego, płaskiego garnka (możesz je pokroić na pół) i zasyp 1 kg cukru. Tak przygotowane  odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby puściły sok.

3. Dwie szklanki wody zagotuj z pozostałym cukrem. Gdy syrop zacznie wrzeć, wsyp truskawki i dodaj sok wyciśnięty  z cytryny. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze ok. pół godziny na małym ogniu.  Podczas gotowania nie mieszaj ich łyżką, tylko potrząsaj garnkiem. Łyżką cedzakową usuwaj powstającą pianę. 

Reklama

4. Wyłącz ogień i pozostaw konfitury do następnego dnia. Na drugi dzień smaż je na wolnym ogniu, aż syrop nabierze głębokiego koloru. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zamknij i odwróć do góry dnem.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy