Reklama

Kolorowy omlet warzywny

Mówimy stanowcze nie monotonnym śniadaniom! Już niedługo za oknem szaruga, więc niech na naszych stołach zagoszczą kolory i witaminy.

Składniki

  • 6 jajek
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mleka
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

1. Papryki oczyścić, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (kilka listków zostawić). 


2. Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła, włożyć cebulę, zeszklić. Dodać paprykę, podlać 2 łyżkami wody, dusić 5 minut pod przykryciem, doprawić solą, pieprzem, ziołami. 

3. W misce roztrzepać jajka z mlekiem, dodać połowę natki, doprawić solą i pieprzem. 

4. Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę masła, wylać połowę masy jajecznej, smażyć na małym ogniu około 5 min, podważając brzegi, by spłynęła pod spód i się dosmażyła. Na wierzchu ułożyć połowę papryki, przykryć, wyłączyć ogień. Tak samo usmażyć drugi omlet. Udekorować natką.

Zobacz także:

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy