Reklama

Kołduny: Pierożki z mięsem w rosole

Składniki

  • garnek ugotowanego rosołu
  • gałązki natki pietruszki

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • jajko
  • ciepła woda
  • sól

Składniki na farsz

  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, wołowego albo baraniny
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki rosołu

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodaj jajko, sól oraz trochę wody i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut pod przykryciem.

Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę drobno posiekaj i wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj majeranek, sól, pieprz, 3 łyżki rosołu i wyrabiaj ręką, aby powstała jednolita, elastyczna masa (w razie potrzeby podlej odrobiną rosołu).

Podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj. Na jednej ułóż małe kuleczki farszu, wielkości pół łyżeczki, i przykryj drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Małą foremką wycinaj pierożki i sklejaj palcami. Włóż je do garnka z rosołem i gotuj do wypłynięcia, ok. 15 min. Podawaj z rosołem, posypane posiekaną natką pietruszki.

Reklama

Zobacz także:



Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy