Przejdź na stronę główną Interia.pl

Koktajl obniżający cholesterol

Specjaliści są pewni, że błonnik - pektyna zawarta w miąższu i białej osłonce (albedo) grejpfruta już po 3 tygodniach stosowania obniża stężenie cholesterolu o ponad 7,5%. Najskuteczniejsze są grejpfruty czerwone, ponieważ zawierają stosunkowo dużo karotenoidów i likopenu - silnych antyutleniaczy chroniących przed miażdżycą, udarem, nowotworami - szczególnie trzustki i żołądka. Olej lniany zaś jako źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest polecany jako środek zapewniający prawidłowy transport lipidów we krwi - głównie cholesterolu, wpływa na jego ogólny poziom oraz minimalizuje odkładanie się blaszki miażdżycowej.

Składniki

  • grejpfrut
  • pomarańcza
  • marchew
  • 1⁄4 łyżeczki oleju lnianego
  • 2 łyżki kiełków pszenicy/ brokułu/ rzodkiewki – do posypania

Przygotowanie:

Reklama

Owoce i marchew obieramy, ze wszystkich składników wyciskamy sok w wyciskarce lub sokowirówce. Na koniec mieszamy z olejem i kiełkami.

Przepis pochodzi z książki "Koktajle. Klinika soku"

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje