Reklama

Knedle z truskawkami

Truskawki to prawdziwe zwiastuny lata. Czas wybrać się po wypełnioną po brzegi łubiankę i przygotować pyszne danie.

Składniki

  • 60 dag ziemniaków
  • 25 dag mąki
  • 1/2 kg truskawek
  • sól
  • 3 łyżki cukru pudru
  • jajko
  • 2 łyżki zwykłego cukru
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Truskawki umyj, osusz i odszypułkuj. Następnie pokrój na mniejsze części i wymieszaj z 2 łyżkami zwykłego cukru.

Ziemniaki obierz, ugotuj i odstaw do wystudzenia. Gdy będą zimne, zmiel je lub przeciśnij przez praskę. l Do ziemniaków dodaj jajko, szczyptę soli i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto. 

Z masy uformuj wałek. Następnie odrywaj nieduże kawałki ciasta, spłaszcz je w dłoni, a na środek nałóż truskawkę. Całość zlep dokładnie, formując kulki.

Reklama

Knedle gotuj w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, trzymaj na ogniu jeszcze przez 3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Kluski podawaj posypane cukrem pudrem i startą czekoladą.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy