Reklama

Kopytka z jarmużem i serem

Niedoceniany przez wiele lat jarmuż robi prawdziwą furorę, ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Jak przyrządzić z niego coś pysznego?

Składniki

  • 500 g jarmużu
  • sól
  • cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 100 g twardego sera żółtego
  • 300 g twarogu
  • 1 jajko
  • 120 g semoliny

Jarmuż blanszować 3-5 minut w osolonej wodzie, odcedzić odcisnąć, drobno posiekać. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle, dodać jarmuż. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Zmieszać twaróg, starty żółty ser, jajko, semolinę, doprawić solą i pieprzem.

Dodać jarmuż z cebulką. Wymieszać i odstawić  na godzinę w chłodne miejsce.

W rondlu zagotować osoloną wodę, z masy formować knedle (ok 12 szt.) i umieścić w wodzie. Zredukować ogień i gotować ok. 12-15 minut.

Reklama

Zobacz także:

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy