Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kluski śląskie z dziurką okraszone skwarkami

Smak tradycji.

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 5

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2
  • szklanki mąki pszennej
  • ok. 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • mąka do podsypywania

 Boska rada:

Reklama

Jeśli zrobimy większe wgłębienia w kluskach, sos będzie miał się gdzie zatrzymać.

  Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i po ostudzeniu mielimy lub przeciskamy przez praskę. Sypiemy stolnicę mąką i wykładamy na nią zmielone ziemniaki. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i wyrabiamy na jednolite ciasto. W międzyczasie gotujemy wodę z odrobiną soli. Ciasto dzielimy na kawałki i formujemy w wałki o średnicy około 3 cm. Kroimy na 3-centymetrowe paski. Formujemy z nich kulki, następnie lekko spłaszczamy i robimy palcem wgłębienie na środku. Kluski wrzucamy na wrzątek i po wypłynięciu gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

  Przepis pochodzi z książki "Gotuj z rodzinka.pl. Tydzień w boskiej kuchni"

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy