Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Kluski saskie

Kluski saskie - jak sama nazwa wskazuje - do Polski przywędrowały za sprawą wpływów kuchni niemieckiej. W istocie jest to zmodyfikowana przez polskie panie domu wersja bawarskich Semmelklöße.

Czas przygotowania: 20-25 min. Porcja dla 2-3 osób. Stopień trudności: średni.

Składniki

  • 3 jajka,
  • łyżka zimnej wody,
  • łyżka masła,
  • kilka łyżek mąki,
  • sól,
  • ok. 150-180 g szynki,
  • 2 bułki (objętościowo pokrojonej bułki i szynki powinno być tyle samo - im więcej ich w masie, tym lepiej),
  • smalec z boczkiem do podania

Wykonanie

Reklama

Szynkę i bułkę pokroić w dość drobną kostkę i przesmażyć na maśle. Odstawić do ostudzenia.

Wstawić wodę do gotowania klusek, osolić i doprowadzić do wrzenia.

W tym czasie oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z łyżką masła i wodą i na pulchną masę. Dodać kilka łyżek mąki, tak by masa była dość gęsta.

Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą z żółtek i mąki. Dodać ostudzoną szynkę i bułkę. Całość wymieszać. Masa powinna być zwarta, ale wciąż dość luźna - taka, by dało się formować kluski w kształcie małych pączków. W razie potrzeby podsypywać mąką.

Wrzucić kluski na wrzącą wodę i gotować do wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjmować łyżką cedzakową i podawać z podsmażonym boczkiem lub stopionym masłem. Doskonale smakują również podsmażone.

Przepis pochodzi z książki Moniki Śmigielskiej "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna". Wydawnictwo Znak. 

Fragment książki

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje