Reklama

Kluseczki z ricotty (ndundari)

Składniki

  • 250 g riccoty, najlepiej owczej
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 jajko „zerówka”
  • garść parmigiano reggiano
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • Do podania:
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
  • szczypta cukru
  • parmigiano reggiano

Przygotowanie:

W misce mieszamy wszystkie składniki. Zagniatamy miękkie, wilgotne ciasto. Formujemy wałek i tniemy na dwucentymetrowe kawałki. Ndundari gotujemy w mocno osolonej wodzie, według Gennaro przez 2 minuty od wypłynięcia, ale gotowane dłużej są chyba lepsze. Najlepiej sprawdźcie sami, która wersja bardziej wam odpowiada. Podajemy z bułką tartą przesmażoną na maśle z odrobiną cukru i posypane płatkami parmiggiano, ale można też w pomidorowym sosie.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Italia do zjedzenia"

Reklama


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy