Reklama

Kluseczki z ciasta chlebowego (pizzicotti alla reatina)

Przepis kuchni włoskiej - jak u babci.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 12,5 g świeżych drożdży (lub 6 g suchych drożdży)
  • sól

Składniki na sos pomidorowy:

  • 250 g pomidorów
  • garść oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta płatków chili
  • sól
  • świeże liście bazylii

Przygotowanie:

1. Przygotuj ciasto na kluseczki z mąki, drożdży i soli. Połącz składniki i odstaw do wyrośnięcia w lodówce na godzinę. Ciasto można również przygotować dzień wcześniej.

2. Z masy uformuj kluseczki pizzicotti, odrywając niewielkie kawałki ciasta. Gotuj je w posolonej, wrzącej wodzie. Kluseczki są gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię (jak ravioli).

3. Podczas, gdy pizzicotti gotują się w garnku, przygotuj sos pomidorowy. Posiekaj ząbek czosnku i podgrzej go na oliwie. Dodaj płatki chili, a następnie świeże pomidory i czarne oliwki. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Reklama

4. Wyjmij pizzicotti z garnka łyżką cedzakową i przekładaj na patelnię. Dokładnie wymieszaj z sosem i nakładaj na talerze, dekorując liśćmi świeżej bazylii.

Sposób przygotowania tej, a także wielu innych potraw zobaczyć można w serii "Włoska kuchnia jak u babci", emitowanej w każdy poniedziałek o godz. 22.00 i 22.30 na kanale Nat Geo People.

Zobacz także:



Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy