Reklama

Klasyczne smaki: Raffaello

Kokosowo-migdałowe pralinki pod tą nazwą pojawiły się na rynku niecałe ćwierć wieku temu, ale już zdążyły przejść do klasyki.

Połączenie smaków okazało się być bardzo udane, więc nic dziwnego, że gospodynie na całym świecie starają się odtworzyć je w warunkach domowych. Tak powstają ciasta, lody i torty inspirowane pralinką firmy Ferrero.

Tort Raffaello



 Składniki:

 75 g masła

200 g cukru

Sól

Opakowanie cukru waniliowego

2 jajka

100 g mąki

Płaska łyżeczka proszku do pieczenia

10 płatów żelatyny

150 g kremu kokosowego

250 g twarożku

500 g mascarpone

450 g śmietany kremówki

25 g migdałów

100 g wiórków kokosowych

Tłuszcz do formy

Reklama

Masło, cukier, sól i cukier waniliowy utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć do okrągłej (18 cm) formy do pieczenia nasmarowanej tłuszczem. Piec w 150 st. C przez 20 minut. Ciasto uwolnić z formy i odstawić, aby ostygło. Okrągłą miskę (pojemność 1,5 l, 18 cm średnicy) wyłożyć folią spożywczą.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Krem kokosowy, twarożek, 150 g cukru i mascarpone wymieszać, a 200 g śmietany ubić. Żelatynę roztopić, zmieszać najpierw z 3-4 łyżkami kremu, a następnie z resztą kremu. Wmieszać ubitą śmietanę.
Krem nałożyć do miski. Posypać posiekanymi migdałami, przykryć blatem ciasta, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na 3,5 godziny. Ostrożnie wybić na paterę, zdjąć folię. 250 g śmietany ubić, posmarować całą kopułę tak, aby ją wyrównać. Posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić jeszcze na 30 minut w chłodne miejsce.

Lody Raffaello z sosem jagodowym

Składniki:

3 jaja

Szczypta soli

400 g śmietany kremówki

60 g + 2 łyżki cukru

6 łyżek rumu

Miąższ z jednej laski wanilii

100 g siekanych migdałów

100 g wiórków kokosowych

250 ml soku jabłkowego

1 łyżka skrobi

300 g mrożonych jagód

Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli. Śmietanę ubić. Żółtka, 60 g cukru, rum i miąższ wanilii utrzeć na kremową masę. Dodać migdały, śmietanę i pianę. Masę umieścić w formie i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Wyciąć 6 gałek lodów obtoczyć w kokosie i ponownie zamrozić. ¾ soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Pozostały sok wymieszać ze skrobią, wlać do gotującego się soku, gotować 1 minutę, mieszając. Dodać jagody, zagotować. Lody podawać z sosem.



Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy