Reklama

Klasyczna sałatka grecka

Sylwester? Między tańcem a tańcem trzeba coś przegryźć. Najlepsze są małe przekąski.

Składniki

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 4 pomidory
  • 1 ogórek wężowy
  • 2 papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 15 sztuk czarnych oliwek
  • 20 dag sera feta
  • 1 garść rukoli
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, suszone oregano

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie warzywa umyć. Sałaty osuszyć, grubo pokroić. Ułożyć na dnie dużej salaterki. 

2. Pomidory pokroić w ósemki, ogórek w skórce w niezbyt cienkie półkrążki, papryki w kostkę, cebulę w piórka. Składniki doprawić solą i pieprzem, polać oliwą, wymieszać. 

3. Oliwki odsączyć, fetę pokruszyć albo pokroić w sporą kostkę. Rozłożyć na warzywach. Sałatkę z wierzchu oprószyć oregano, na koniec skropić oliwą.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy