Reklama

Keks żurawinowy w lukrze

Sobotnie popołudnie miło spędzić na ploteczkach z sąsiadką – oczywiście przy dobrej kawie i kawałku domowego ciasta

Składniki

  • 2 limonki
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 250 ml lemoniady (gazowanej)
  • 250 g masła (margaryny)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 375 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • 150 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki gęstego syropu żurawinowego
  • tłuszcz i mąka do formy

1. Limonki sparzyć wrzątkiem, wytrzeć. Z jednej limonki zetrzeć skórkę, drugą cienko obrać, formując ze skórki spiralki. Z obu owoców wycisnąć sok.

2. Żurawinę zalać 100 ml gazowanej lemoniady. Gotować 2 minuty. Odstawić, aż wystygnie, a owoce spęcznieją.

3. Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka i ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz skórką startą z limonki. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać pozostałą lemoniadę. Dodać namoczoną żurawinę. Dobrze wymieszać ciasto mikserem.

Reklama

4. Podłużną foremkę (poj. 1,75 l, dł. 27 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Do foremki nałożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50-60 minut. Po 15 minutach studzenia w foremce przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

5. Cukier puder utrzeć z likierem pomarańczowym oraz syropem żurawinowym na gęsty lukier. Wystudzone ciasto udekorować paseczkami lukru oraz spiralkami ze skórki limonki. Zamiast lukrować, ciasto można tylko popudrować.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy