Reklama

Keks bananowo-borówkowy


Składniki

  • 75 g borówek
  • 100 g cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • sól
  • 50 g chipsów bananowych lub garść drobno posiekanych orzechów
  • 2-3 dojrzałe banany
  • 250 g mąki
  • 1/2 małej torebki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • tłuszcz do foremek

1. Borówki przebierz, opłucz, odsącz, rozsyp na ściereczce i pozostaw, aż wyschną. Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń.

2. Jajka utrzyj ze szczyptą soli, masłem, cukrem i rdzeniem wanilii. Chipsy bananowe pokrój na kawałeczki. Banany obierz, 300 g miąższu rozgnieć widelcem. Chipsy (lub orzechy) oraz miąższ bananów dodaj do masy maślanej i utrzyj mikserem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Dolej mleko, wymieszaj. Na koniec wmieszaj borówki (1 łyżkę borówek odłóż).

3. Przygotuj 3 foremki typu keksówki (9x17,5 cm; poj. 400 ml). Posmaruj je tłuszczem,  napełnij równymi porcjami ciasta. Posyp pozostałymi chipsami i odłożonymi borówkami.

Reklama

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz 60 minut. Po ok. 45 minutach przykryj folią aluminiową, aby wierzchy ciast zbytnio się nie przyrumieniły. Wystudź. Przed podaniem możesz poprószyć cukrem pudrem.

Zobacz również:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy