Reklama

Keks angielski z marchewką

Bakalie w karmelu można jeść same jako przekąskę. Łatwo je przygotować: rozpuść masło na patelni, dodaj cukier i miód, wsyp bakalie. Smaż, aż cukier nabierze barwy bursztynu.

Składniki na keks

  • 20 dag mąki
  • 1 szklanka utartej marchwi
  • 17 dag masła
  • 3 jajka
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 10 dag posiekanych orzechów
  • 20 dag cukru
  • 75 dag posiekanych suszonych owoców (kandyzowana skórka pomarańczowa, morele, śliwki, daktyle, ananasy, figi, żurawina)
  • sok z 1 pomarańczy
  • po 1 łyżeczce kakao i proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 125 ml brandy

Składniki na wierzch

  • 35-40 dag bakalii (orzechy brazylijskie, nerkowca, włoskie, laskowe, daktyle, migdały, rodzynki)
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag masła

1. Owoce, sok, 3/4 brandy, masło i cukier podgrzać w rondlu, dodać orzechy uprażone na suchej patelni.

2. Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą, połączyć z przestudzonymi owocami, rozkłóconymi jajkami i utartą marchewką. Wymieszać, ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

3 Keks wstawić na 45 min do piekarnika nagrzanego do 150ºC, potem zmniejszyć temp. do 140ºC i piec ok. 1 godz. Ciasto wystudzić, ponakłuwać wykałaczką, nasączyć resztą brandy. Zalać bakaliami w karmelu (p. obok)

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy