Reklama

Kebaby z grillowaną sałatką

Domowe smaczne kebaby.

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 4

Składniki

  • 700 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżeczki kolendry w ziarenkach
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny

Składniki Na sałatkę

  • 1/2 ogórka
  • 200 g pomidorków cherry
  • czerwona cebula

Do wołowiny dodaj kolendrę, kminek, kurkumę, kardamon, sól, pieprz, pietruszkę, zgnieciony czosnek i jajko. Wymieszaj.

Zmocz dłonie w zimnej wodzie i uformuj z mięsa podłużne kebaby.

Nadziej ostrożnie kebaby na długie wykałaczki. Posmaruj je olejem.

Rozgrzej grill, tak, aby był umiarkowanie gorący. Połóż na nim kebaby i grilluj z każdej strony.

Wszystkie warzywa na sałatkę umyj. Ogórek pokrój w dużą kostkę, a cebulę w drobną. Pomidorki zachowaj w całości.

Do jogurtu dodaj kolendrę, oliwę, sól i sok z cytryny, tworząc sos.

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy