Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kawowo-jęczmienny sernik z mango

Mascarpone w pikantnym wydaniu i sushi z mango cię zaskoczą.

Składniki na spód sernika

  • 150g mąki jęczmiennej
  • Łyżeczka kawy
  • 100 gram płatków
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 100g masła

Składniki na masę sernikową

  • 2 dojrzałe mango
  • 400g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 100 gram cukru
  • Skórka z 2 limonek

Składniki na sushi z mango

  • 250 gram ryżu arborio lub ryżu do sushi
  • 1 strączek wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 1 pęczek posiekanej świeżej mięty
  • 2 czerwone papryczki chili, bez pestek
  • 250 ml mleka
  • 1 dojrzałe mango

Składniki na galaretkę z mango

  • 1 dojrzałe mango
  • 50 gram cukru
  • 2 listki żelatyny, rozpuszczone
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 łyżki puree z mango

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury około 150oC.

Reklama

2. W misce połącz mąkę jęczmienną, kawę, płatki, mielony kardamon i szczyptę soli.

3. Dodaj masło i zagniataj aż ciasto stanie się grudkowate.

4. Natłuść folię do pieczenia i przełóż masę na spód sernika do formy.  Dociśnij palcami spód sernika do blaszki i włóż go do piekarnika. Piecz w temperaturze 150o C przez około 10 minut.

5. Aby przygotować masę sernikową, obierz mango i zmiksuj na gładką masę blenderem. Następnie przełóż na drobne sitko, aby oddzielić sok od miąższu.

6. W misce ubij serek mascarpone, jajka i część startej skórki z limonki. Następnie, dodaj połowę filiżanki cukru i sok z mango.

7. Nałóż masę sernikową na upieczoną podstawę ciasta i równo rozprowadź. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz w temperaturze 170oC przez 20 minut.

8. Aby przygotować sushi, podgrzej mleko w rondelku. Następnie dodaj odpowiednią ilość ryżu arborio, aby mleko przykryło gotowany ryż. Dodaj strączki wanilii i 2 łyżki cukru. Gotuj aż ryż będzie prawie ugotowany. Potem zdejmij z ognia i odstaw na bok. Rozgrzany garnek sprawi, że ryż sam dojdzie i stanie się miękki.

9. W międzyczasie drobno posiekaj część mięty, przekrój strączki chili i usuń pestki. Odłóż je na bok.

10. Przełóż ryż arborio na talerz i zostaw do ostygnięcia. Ryż powinien być ciepły, bo wysoka temperatura sprawi, że kawałki mango staną się bardziej miękkie, a ryż będzie łatwiej zwijać w ruloniki.

11. Obierz mango i pokrój je na bardzo cienkie plasterki.

12. Na macie do zwijania sushi połóż kawałek folii spożywczej. Ułóż kawałki mango pionowo wzdłuż jednej krawędzi maty. Na warstwie owoców ułóż posiekaną miętę i chili. Następnie, zwiń obiema rękami ryż w zgrabny rulonik. Ułóż rulon z ryżu pośrodku mango, posiekanej mięty i chili. Następnie, zwiń sushi. Przytnij nierówne końcówki.

13. Aby przygotować galaretkę z mango, pokrój owoce na niewielkie kawałki i odłóż na bok.

14. Rozpuść niewielką ilość cukru na patelni z rozgrzaną wodą. Dodaj niewielką ilość rozpuszczonej żelatyny i zamieszaj.

15. Następnie dodaj kilka kawałków posiekanego imbiru i mango. Zmniejsz ogień i dodaj łyżkę puree z mango. Odstaw na bok.

16. Zalej sernik galaretką i odstaw ciasto do lodówki na około godzinę.

Przed podaniem, pokrój sushi z mango na kawałki. Na środku talerza ułóż sernik z mango udekorowany muśnięciem śmietany, z boku połóż dwa kawałki sushi.

Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People. 

Zobacz także:

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje