Reklama

Kasza zapiekana z grzybami

To danie moze się znaleźć na wigilijnym stole, może także urozmaicić codzienne menu.

Składniki na 4 porcje: garść ciemnych grzybów suszonych (koźlaki, podgrzybki, podciecze), 400 g kaszy jęczmiennej, 500 ml bulionu warzywnego, 5 łyżek smalcu, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki kminku, 1 łyżka majeranku, sól, pieprz.

Suszone ciemne grzyby włożyć do rondelka i zalać zimną wodą. Kiedy napęcznieją, ugotować je w tej samej wodzie do miękkości. Odcedzić na sitku. Kaszę opłukać pod zimną, bieżącą wodą i wsypać do garnka. Zalać ją bulionem warzywnym i ugotować al dente - nie powinna być zbyt miękka. Odcedzić. Cebulę obrać, drobno posiekać.

Reklama

W rondelku rozgrzać 2 łyżki smalcu (w wersji postnej można wziąć olej) i zeszklić na nim cebulę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do cebuli dołożyć kaszę, ugotowane grzyby, czosnek, doprawić solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Wymieszać i podsmażyć. Brytfannę wysmarować smalcem (olejem), rozłożyć podsmażoną kaszę z grzybami, a na jej wierzchu rozłożyć cieniutkie plastry smalcu (lub skropić olejem).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekać około 30 minut.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy