Reklama

Kasza gryczana - królowa kasz

Witamy w królestwie kasz! Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie. W drzwiach kłaniają się z gracją damy dworu: kasza manna i jaglana. W buduarze czekają księżniczki: kasza jęczmienna i kukurydziana. Na tronie jednak, od wielu lat, zasiada dumnie kasza gryczana. Dlaczego?

Chociaż walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne kaszy gryczanej bez wątpienia wynoszą ją ponad inne rodzaje zbóż, to bardzo rzadko myślimy o niej jako o alternatywie dla tradycyjnych składników dania obiadowego. Zapominamy o jej lekkostrawności, a zarazem wysokiej wartości odżywczej, znanej i docenianej już w neolicie, na ten bowiem okres datuje się początki upraw gryki. Do Polski królowa kasz przybyła prawdopodobnie w XII wieku, co ciekawe służyła naszym przodkom nie tylko jako pokarm, ale także w medycynie ludowej. Do dnia dzisiejszego jest to podstawowe zboże stosowane w produkcji chleba oraz wszelkiego rodzaju makaronów, które wzbogaca w składniki odżywcze, a szczególnie w łatwo przyswajalne białko.

Reklama

Dietetycy biją na alarm: za rzadko zastępujemy popularne ziemniaki, dostarczające tylko skrobię i śladowe ilości minerałów, wysokoenergetyczną kaszą gryczaną. Kasza gryczana firmy Konpack zawiera całe mnóstwo różnorakich witamin, m.in. B1, B2, PP i rutynę. Nasiona gryki zawierają od 10 do 16% białka, które jest cenniejsze niż białka innych zbóż, a swoimi właściwościami zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych. Kasza gryczana Fit's firmy Konpack polecana jest też kobietom w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego. Pozytywnie wpływa na zaburzenia pracy jelit oraz układ krążenia, nie zawiera również glutenu. Nie każdy jednak wie, że co prawda zawiera ona w sobie więcej kalorii niż kotlet cielęcy, jednak są one łatwiej przyswajane i szybciej przetwarzane w energię, co powoduje, że po obfitym posiłku, w skład, którego wchodzi kasza, nie czujemy się pełni i ociężali, a energii starcza nam na wiele godzin. Ugotowana na sypko, podawana z sosem pieczeniowym, zrazami i ogórkami małosolnymi kasza gryczana Fit`s firmy Konpack staje się pełnowartościowym posiłkiem i ciekawą alternatywą dla popularnego schabowego z ziemniakami. Możemy urozmaicić ją innymi ciekawostkami kulinarnymi ze Wschodu czy też Południa, np. różnorakimi surówkami lub sosami, żeby stała się daniem egzotycznym i wyrafinowanym. Jeśli mamy mało czasu, możemy wybrać Kaszę gryczaną z warzywami Fit`s - produkt półgotowy, który po ugotowaniu od razu możemy zjeść. Duże kawałki zasuszonych zaraz po zbiorach jarzyn (marchwi, pasternaka, pora, pietruszki, cebuli, selera) idealnie komponują się z aromatycznymi ziarnami ugotowanej na sypko kaszy i mogą stanowić zarówno danie obiadowe, jak i gotowy farsz do gołąbków, zrazów itp.

Kasze gryczane Fit`s firmy Konpack są bardzo łatwe w przygotowaniu, ponieważ są pakowane w wygodne woreczki. Jedna paczuszka 100g (kasza tradycyjna) lub 125g (kasza z warzywami) to dwie duże porcje, którymi nasycą się nawet największe łasuchy.

Kaszę gotujemy 18-20 minut, dodając wcześniej do wody łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Potem wystarczy doprawić do smaku i gotowe! Królowa kasza skłonna jest towarzyszyć nam podczas każdego obiadu, uświetniając go swoją obecnością.

Przepis na zapiekankę z kaszy gryczanej:

Składniki: 2 torebki kaszy gryczanej z warzywami, 0,3 kg pieczarek, 0,5 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 100 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz, ser żółty

Sposób przygotowania: Kaszę z warzywami ugotować według sposobu przygotowania podanego na opakowaniu. Do naczynia wsypać kaszę, dodać usmażone mięso mielone wraz z drobno pokrojoną cebulą, oraz pieczarki. Odpowiednio przyprawić. Wierzch polać jogurtem wymieszanym z ketchupem i posypać startym serem. Zapiec w temperaturze 180 stopni C.

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy