Reklama

Karmelowy flan

Na zagraniczne podróże musimy jeszcze poczekać. Za to teraz możemy poznawać świat od kuchni- wypróbuj przepis na pyszny flan i ciesz się smakiem Hiszpanii.

Składniki na flan

  • 1/2 l mleka
  • 4 duże jajka
  • 200 g białego cukru
  • laska wanilii

Składniki na karmel

  • 3 łyżki cukru
  • łyżka wody

Składniki dodatkowe

  • kilka truskawek lub malin

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzaną patelnię wsyp 3 łyżki cukru i dolej łyżkę wody. Mieszaj, aż powstanie karmel. Uważaj, by się nie przypalił. 

2. Gotowy przelej do czterech foremek i odstaw go do ostygnięcia. Do dużej miski wbij jajka. Za pomocą widelca lub rózgi roztrzep je porządnie z mlekiem i drobnym cukrem. Przelej gotową masę do odstawionych foremek z karmelem. 

3. Wstaw je do dużego naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą w takiej ilości, by przykrywały do ok. połowy foremki z karmelem. 

Reklama

4. Tak przygotowany flan wsuń do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piecz około 50 minut (do całkowitego ścięcia). Możesz to sprawdzić, nakłuwając deser widelcem. Jeśli ząbki będą czyste, znaczy, że flan jest gotowy. Wtedy przełóż go na talerz i udekoruj pokrojonymi świeżymi owocami.]

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy