Reklama

Karmelowa panna cotta

Co powiesz na wyśmienity deser bez pieczenia? Wypróbuj przepis na aksamitną panna cottę z sosem karmelowym. Niebo w gębie!

Składniki

  • 2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • pół szklanki cukru
  • 1 i 1/4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • esencja waniliowa
  • 2 łyżki wody

Składniki na sos

  • szklanka cukru (najlepiej brązowego)
  • ćwierć szklanki roztopionego masła
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • łyżeczka esencji waniliowej

Sposób przygotowania:

1. Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnej wody przez 15 minut. Szklankę kremówki ubijamy na sztywno, a następnie łączymy z jogurtem oraz kilkoma kroplami esencji waniliowej. 

2. W rondelku podgrzewamy drugą szklankę śmietany i rozpuszczamy w niej pół szklanki cukru. Mieszamy, aż cały cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i wlewamy żelatynę. Mieszamy, a następnie dodajemy ubitą śmietanę z jogurtem. Masę przelewamy do foremek lub miseczek i wstawiamy do lodówki na 7-8 godzin do całkowitego stężenia. 

Reklama

3. W małym rondelku zagotowujemy pół szklanki kremówki, dodajemy brązowy cukier oraz masło i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy esencję waniliową i odstawiamy do wystygnięcia. 

4. Panna cottę wyjmujemy z foremek na talerzyki (możemy je polać gorącą wodą, żeby łatwiej odeszły od brzegów) i przed podaniem polewamy karmelowym sosem. 

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy