Reklama

Karmelizowane udka z imbirową nutą

Szukasz pomysłu na niedzielny obiad? Postaw na dania z kurczaka w aromatycznych ziołach.

Składniki

  • 8 podudzi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek (ok. 2 cm) korzenia imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Podudzia umyj i osusz. Lekko oprósz je świeżo zmielonym pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Papryczkę chili rozetnij, usuń pestki, a strączek potnij w plasterki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i drobno zetrzyj albo zeskrob łyżeczką do herbaty. 

2. W misce wymieszaj sos sojowy z miodem, musztardą, imbirem, cebulą i czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej. Włóż podudzia. Posmaruj je glazurą. Kiedy glazura zacznie się lekko karmelizować, zmniejsz ogień. Mięso posyp papryczką chili. Smaż jeszcze ok. 5 minut. 

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy