Reklama

Karkówka w morelowo-sezamowej glazurze z morelowo-migdałowymi kieszonkami

Przepis proponuje Jenny, gwiazda Polsat Food Network


Składniki

  • 2-3 kg peklowanej karkówki bez kości/ baleronu
  • 2 świeże liście laurowe
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 6 goździków
  • 6 ząbków czosnku

Składniki na syrop

  • szklanka wody
  • szklanka soku morelowego
  • szklanka białego cukru
  • 3 goździki
  • laska cynamonu
  • 20 suszonych moreli
  • 20 migdałów

Składniki na glazurę

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa posiekanego, świeżego czosnku
  • 3/4 szklanki cienko pokrojonych, suszonych moreli
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 1 łyżka stołowa płynnego miodu
  • 1,5 szklanki soku morelowego lub pomarańczowego
  • 1/2 szklanki dżemu morelowego
  • sól i czarny pieprz
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)

1. Rozgrzej piekarnik do 200°.

2.  Peklowane mięso umieść w garnku. Dodaj liście laurowe, pieprz ziarnisty i goździki.

3. Gotuj mięso przez 20 minut na każde 450 gram. Kiedy stanie się miękkie, zdejmij je z ognia (staraj się gotować na wolnym ogniu).

4. Pozwól mięsu wystygnąć. Zdejmij z niego skórę, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu, która sprawi, że mięso będzie później soczyste.

Glazura

1.  Rozgrzej oliwę w małym rondelku, dodaj imbir i gotuj przez minutę, ciągle mieszając.

2.  Dodaj morele, brązowy cukier i gotuj mieszając kolejną minutę.

Reklama

3.  Dodaj sos sojowy, miód, sok, dżem, dopraw solą z pieprzem i gotuj, aż syrop stanie się płynny.

4.  Odstaw z ognia i (opcjonalnie) dodaj łyżeczkę oleju sezamowego.

Wskazówka: Jeśli syrop zrobi się za gęsty, dodaj troszkę zimnej wody.

 

Glazurowanie

1. Wyłóż formę do pieczenia folią i umieść na niej mięso. Porób na mięsie nacięcia w kształcie rombu i natrzyj je musztardą oraz polej połową marynaty.

2. Wsadź mięso do nagrzanego piekarnika i cały czas obserwuj. Kiedy zacznie bąblować, wyjmij z piekarnika i polej marynatą, która spłynęła na dół. Poczekaj aż znowu pojawią się bąble i polej tym co spłynęło.

3. Pozostałą marynatę wymieszaj z suszonymi owocami i polej nią jeszcze raz mięso. Piecz do momentu uzyskania odpowiedniego koloru.

4. Wyjmij mięso z piekarnika i daj mu odpocząć, zanim je podasz.

Przybranie z moreli nadziewanych migdałami

1. By zrobić syrop: wlej wodę, sok, cukier i przyprawy do garnuszka, podgotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

2. Nadziej morele migdałami.

3. Zmniejsz ogień i wrzuć morele do syropu. Nie pozwól, by syrop zbytnio zgęstniał, bo morele stwardnieją.

4. Wyłóż mięso na talerz i udekoruj morelami.

Wskazówka: Jeśli nie chcesz robić tak wymyślnego przybrania, wystarczy, że przed pieczeniem posmarujesz mięso grubą warstwą musztardy, lekko posypiesz brązowym cukrem i nałożysz cienką warstwę miodu. Pamiętaj, żeby pilnować mięsa i wyjąć je z piekarnika, kiedy zacznie bąblować.

Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w "Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy". Ta para mistrzów kuchni potrafi wyzwolić entuzjazm do jedzenia nawet u najsłabszych kucharzy. Zaczynając od podstaw gotowania i docierając do zawiłości przepisów kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej, uczestnicy programu przygotowują wyśmienite uczty pod uważnym okiem słynnych gospodarzy i w atmosferze doskonałej zabawy.

 Kiedy nadchodzą Święta i Nowy Rok, Jenny i Reza mają pole do popisu, stawiając przed swoimi uczniami prawdziwe wyzwania. Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste.

 Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne i noworoczne przysmaki, wprost z "Bajecznej akademii kulinarnej".

 "Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy"

Od poniedziałku do piątku o 17:30 na Polsat Food Network

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy