Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kapuśniak w nowej odsłonie

Rozgrzewająca, tania zupa, która łączy kapustę, pory, ziemniaki w smaczną całość mocno doprawioną czarnym pieprzem. Ziemniaki lekko rozpadają się w zupie, zagęszczając ją i sprawiając, że jej struktura staje się jedwabista i zmysłowa (oczywiście na ile to możliwe w przypadku kapuśniaku).

Czas przyrządzenia: 80 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 6 łyżek masła
  • 3 pory, pokrojone w plasterki
  • 8 szklanek poszatkowanej kapusty
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2,5 łyżki soli
  • 2 gałązki tymianku
  • Pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • Tarty ser Parmigiano-Reggiano do podania

1. Stop masło w dużym garnku. Dodaj pokrojone pory i smaż, aż będą miękkie, a brzegi nabiorą złotego koloru, 5-7 minut. Dodaj kapustę i czosnek. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zacznie się karmelizować. Około 10 minut.

Reklama

2. Dodaj ziemniaki, bulion, 4 szklanki wody, sól I tymianek. Gotuj pod lekko uchyloną pokrywką, aż ziemniaki zaczną się rozpadać, ok. 45-50 minut. W razie potrzeby dolej więcej wody. Dopraw pieprzem i podawaj posypaną serem.

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje