Reklama

Kanapki z grillowaną baraniną

Niezwykle charyzmatyczny Guy Fieri, w 16 sezonie swojego autorskiego programu odbywa kulinarną podróż po klasycznych barach Stanów Zjednoczonych. W każdym z odwiedzanych miejsc, Guy wyszukuje prawdziwe kąski, o których opowiada ciekawą kulinarną historię.

Stopień trudności: średni

Czas przygotowania: 25 minut

Czas gotowania: 40 minut

Dla 4 lub 8 osób

 Składniki:

Pół łyżki kaparów

1 łyżeczka świeżych liści oregano

4 ząbki czosnku

2 kubeczki niesłodzonego jogurtu naturalnego

2 łyżki oliwy extra virgin + odrobina oliwy do grillowania

Pół łyżeczki skórki cytrynowej

Sól i świeżo zmielony pieprz

1,5 -2 kg nogi barana (kość powinna być usunięta, a mięso rozcięte na kształt motyla; cięcie rozpoczyna się w miejscu, z którego usunięto nogę)

Reklama

Majonez z harissą do podania

Słodkie pikle z ogórków do podania

Sposób przygotowania

1. Przygotuj marynatę: posiekaj drobno razem kapary, oregano i czosnek. Przełóż do miseczki i dodaj jogurt, oliwę z oliwek, skórkę cytrynową, szczyptę soli i pieprzu i ucieraj, aż będą gładko połączone.

2. Umieść baraninę w woreczku próżniowym i dodaj marynatę jogurtową. Rozprowadź marynatę tak, żeby całe mięso było nią pokryte. Zamknij woreczek tak, aby nie pozostało w nim powietrze i umieść go w lodówce na przynajmniej 30 minut (możesz też pozostawić na noc).

3. Rozgrzej grill do średniej temperatury.

4. Kiedy baranina jest już zamarynowana, wyjmij ją z woreczka i wytrzyj mięso papierowymi ręcznikami z resztek marynaty. Rozłóż mięso na płasko, dopraw je oliwą i dobrze posól i popieprz z obu stron, aby miało bardziej chrupiącą skórkę. 

5. Grilluj przez 15 minut, a następnie przewróć mięso na drugą stronę i grilluj przez kolejne 12 do 15 minut, aż uzyska charakterystyczny kolor.

6. Kiedy jest już gotowe, zdejmij je z grilla i owiń folią i pozostaw na 10 do 12 minut, a następnie pokrój w poprzek włókien na cienkie plasterki.

7.  Przekrój bagietkę wzdłuż na pół, tak aby uzyskać dwa długie kawałki. Umieść je na grillu  i, obracając, opiekaj przez około 2 minuty.

8. Jedną z połówek bagietki posmaruj majonezem z harissą, ułóż na niej plasterki baraniny i ogórki, następnie przykryj drugą połową bagietki i pokrój kanapkę na cztery części.


Przepisy Guya Fieri to nie lada gratka dla prawdziwych koneserów smacznego i konkretnego jedzenia. Powyższy przepis powinien dać przedsmak tego, co można oglądać na antenie Polsat Food Network codziennie o 12:00 i 23:00 w programie ,,Kulinarne podróże z Guyem Fierim". Nowa seria w emisji już od 2 lutego.


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy