Reklama

Kaczka z owocowym sosem

Wykwintne danie na elegancką kolację.

Składniki

  • 4 udka kaczki
  • 200 g suszonych śliwek
  • 200 g marchwi
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki syropu o smaku żurawinowym
  • 2 łyżki marmolady pomarańczowej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
  • sól i pieprz

 1. Wlej do miski syrop o smaku żurawinowym, dodaj miód, marmoladę, sos sojowy, sól, pieprz,  a następnie wszystko wymieszaj. Odstaw na kwadrans.

2. Oczyść udka, natrzyj solą  i pieprzem, włóż do brytfanny i wlej do niej 150 ml wody. Przykryj i wstaw do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika. Podpiecz mięso przez 20 minut,  a potem posmaruj je przygotowaną marynatą. Wstaw do piekarnika i piecz do miękkości.

3. Wlej do rondelka wino, dodaj powidła, łyżkę cukru, startą skórkę pomarańczy, cynamon  i goździki. Dodaj również suszone śliwki i wszystko podgotuj przez 15 min. Tuż przed końcem pieczenia wlej sos do brytfanny.

Reklama

4. Obrane marchewki podsmaż na oleju. Dodaj resztę cukru trzcinowego i wlej sok wyciśnięty z pomarańczy. Wymieszaj i podgotuj przez chwilę. Podawaj udka z dodatkiem marchwi i sosu.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy