Reklama

Jarosze grillują

Na ruszt kładziemy dziś sery i kolorowe warzywa sezonowe.

Grillowany ser

Składniki na 4 porcje: ok. 100 ml oliwy, kilka gałązek oregano, 1 gałązka rozmarynu, 400 g sera halloumi (sera greckiego), 2 czerwone papryki, 2 podłużne zielone papryki (odmiana kapia), sól, pieprz.

Oregano i rozmaryn posiekać. Wymieszać z oliwą. Ser halloumi (rodzaj sera solankowego, półtwardego, dobrego do zapiekania) pokroić w mniejsze kawałki (plastry). Nadziać je (pośrodku) na szpikulec i ze wszystkich stron posmarować ziołową oliwą. Marynować 20 minut.

Paprykę czerwoną i zieloną przekroić wzdłuż, wyjąć gniazda nasienne. Strąki oprószyć solą i pieprzem, posmarować resztą oliwy. Ser i paprykę ułożyć na ruszcie. Grillować ze wszystkich stron 5 minut.

Reklama

Bakłażanowe kanapki z kozim serem

Składniki na 4 porcje: 1 duży bakłażan, 4 pomidory, sól, 4-5 łyżek oliwy, pół łyżki soku z cytryny, 3 łyżki posiekanego oregano, pieprz, 100 g świeżego sera koziego, 150 g rukoli, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 2 łyżki orzeszków piniowych.

Bakłażan pokroić w plastry o grubości 1 cm, posolić, by puścił sok. Dwa pomidory pokroić w plastry, pozostałe w małe kawałeczki. Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i oregano (można doprawić solą i pieprzem). Plastry bakłażana osuszyć papierową serwetką i posmarować 2/3 przygotowanej marynaty. Grillować z obu stron ok. 8 minut.

Połowę plastrów bakłażana posmarować serkiem. Na tym rozłożyć plastry pomidorów i przykryć odłożonymi plastrami bakłażana. Powstałe "kanapki" krótko podpiec na grilu. Posypać szczypiorkiem. Podawać z sałatką z rukoli (rukolę wymieszać z kawałeczkami pomidorów i orzeszkami pinii, skropić resztą marynaty).

Kolorowe szaszłyki

Składniki na 4 porcje: 400 g tofu, 1 cukinia, 3 papryki (kolorowe), 2 czerwone cebule, 12 pieczarek marynowanych. Marynata: 2 łyżki oleju sezamowego, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, szczypta skórki z cytryny, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka listków tymianku.

Olej wymieszać z sokiem z cytryny, rozgniecionym czosnkiem, skórką otartą z cytryny i ziołami. Tofu pokroić w kostkę. Marynować w oleju 30 minut.

Papryki oczyścić z nasion, pokroić w kwadraty. Cukinię pokroić w plastry, a te na ćwiartki. Cebule obrać, pokroić na ćwierćplasterki. Tofu odsączyć z marynaty. Na zwilżone wodą drewniane patyczki nadziewać na zmianę kawałki tofu, warzyw i pieczarek. Szaszłyki posmarować resztą marynaty. Kłaść na rozgrzany ruszt.

Warzywne pakieciki

Składniki na 4 porcje: 2 bakłażany, sok z cytryny, 100 ml oliwy, sól, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka posiekanego koperku, 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki, 4 pomidory, 1 żółta papryka, 200 g mozzarelli, pęczek młodej cebulki.

Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości 1 cm. Skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić, by puściły sok. Potem osuszyć je papierową serwetką, natrzeć oliwą i grillować z każdej strony przez 3 minuty. Pozostałą oliwę wymieszać ze startym czosnkiem, posiekanymi ziołami, ostrą papryką, doprawić solą. Pomidory, paprykę i mozzarellę pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w słupki.

Na dłoni ułożyć zgrillowany plaster bakłażana, nałożyć z jednej strony po plastrze pomidora, papryki i mozzarelli oraz słupek cebuli. Przełożyć plaster bakłażana przez nadzienie i powtórzyć czynność z drugiej strony plastra tak, jak byśmy składały go w harmonijkę, sczepić drewnianym szpikulcem (patrz zdjęcie). Z folii aluminiowej wyciąć kwadraty. Na każdym ułożyć bakłażanowe pakieciki, skropić je ziołową oliwą, zawinąć folią. Grillować 15 minut. Od razu serwować.

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: grill | dania wegetariańskie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy