Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak zebrać sok z brzozy

W okresie między topnieniem śniegów a pojawieniem się pierwszych liści na brzozach zaczynają wzbierać soki, słodkawy napój pełen witamin i minerałów, który można pić niemal bezpośrednio z drzewa. Można też z niego przygotować podpiwek lub piwo.

Przeczytaj fragment książki Niklasa Kāmpargårda "Żyj jak rolnik. 100 sposobów jak być niezależnym (nawet będąc mieszczuchem)":

Reklama

Dawniej chłopi chodzili wiosną do lasu, żeby, jak mówili, "nalać szpiku do kości". Sokiem z brzozy uzupełniało się witaminy i minerały, przede wszystkim witaminę C i potas, w okresie zimowym.

Zbieranie soku z brzozy jest bardzo łatwe. Potrzebujesz jedynie wiertarki, wężyka i naczynia, do którego będzie spływać sok. Duże brzozy dają nawet 8-10 litrów soku na dobę, przyda się więc duże naczynie. Lepsze od wiader będą kanistry, bo mrówki i inne owady chętnie zażywają w soku kąpieli. Zbieraj sok z własnych brzóz lub zapytaj o pozwolenie sąsiada. Obowiązujące w Szwecji powszechne prawo dostępu do natury nie obejmuje zbierania soku z brzozy.

Niektórzy wywiercają otwór o średnicy 8 mm, inni aż 19 mm, w zależności od średnicy używanego wężyka. Nie wierć jednak głębiej niż na głębokość 5 cm - zwykle wystarczy od 1 do 3 cm.

Wciśnij wężyk w otwór i spuść go do butelki lub słoika, które przymocujesz do drzewa na przykład paskiem.

Zbieraj sok przez kilka nocy, po czym zatkaj z powrotem otwór, żeby brzoza sama się zregenerowała: wystrugaj patyk o średnicy odpowiadającej otworowi i wciśnij głęboko w pień, aż poczujesz opór. Następnie przytnij patyk na równi z korą; w ten sposób uchronisz drzewo przed szkodnikami.

Sok z brzozy możesz pić do posiłków lub używać do pieczenia. Sok ma lekko słodkawy smak i przywodzi na myśl zapach brzozy. Można z niego również warzyć piwo. W porównaniu ze zwykłymi wzmacniaczami smaku sok z brzozy jest naprawdę wyjątkowy: zawiera wodę, glukozę, kwasy owocowe, aminokwasy, kwas jabłkowy, witaminę C, potas, fosfor, magnez, mangan, cynk, sód i żelazo. Naprawdę trudno sobie wyobrazić, żeby mógł komuś zaszkodzić.

Niestety sok nie utrzymuje zbyt długo świeżości. Świeży można trzymać w lodówce przez kilka dni, ale już zamrożony w zasadzie tak długo, jak tylko chcesz.

Fragment książki Niklasa Kāmpargårda "Żyj jak rolnik. 100 sposobów jak być niezależnym (nawet będąc mieszczuchem)". Wydawnictwo Edipresse Książki. Premiera: marzec 2017 r.

Uprawa warzyw, budowa szklarni ze starych okien, naturalne nawożenie, zrobienie domowego podpiwku, hodowla zwierząt i samodzielny ubój, wydajne przechowywanie żywności, własny ul, las lub sad, wykorzystywanie tego, co daje natura - wiedza, którą każdy rolnik do niedawna potrafiłby wyrecytować z pamięci, gdyby obudzić go w środku nocy, wydaje się znów zyskiwać na znaczeniu - przekonuje Niklas Kāmpargård. - Wzrasta zainteresowanie uprawą roślin na własne potrzeby. A gdy ktoś złapie bakcyla samowystarczalności, chce coraz więcej i więcej - dodaje.

W książce umieścił 100 fachowych porad, dzięki którym czytelnik posiądzie wiedzę niezbędną do prowadzenia własnego gospodarstwa, albo zajęcia się tylko jedną dziedziną z opisanych, niezależnie od tego, czy mieszka na wsi, czy w mieście.

 

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje