Reklama

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Wychodząc z pracy późnym popołudniem nie mamy czasu na zakupy. Te największe wykonujemy raz w tygodniu. Eksperci programu "Candy Przyjazne Innowacje" radzą, jak korzystać z nowoczesnych urządzeń AGD, aby efektywnie i optymalnie przechowywać żywność.

- Temperatura wewnątrz lodówki oscyluje w przedziale od 0 do 10°C. Jednak nie w każdym miejscu jest taka sama. Warto zapoznać się z możliwościami nowoczesnych urządzeń AGD, aby usprawnić organizację domowych obowiązków i podnieść komfort życia. - mówi Dariusz Opoka, Brand Manager, Candy Polska, Sp. z o.o.

10 głównych zasad przechowywania żywności w lodówce.

1. Nie wkładaj zbyt dużo pożywienia

Brak przestrzeni pomiędzy produktami zaburza cyrkulację powietrza, co uniemożliwia z kolei osiągnięcie właściwej temperatury wewnątrz urządzenia. Lodówka nie zapewni optymalnych warunków dla umieszczonych w niej produktów.

Reklama

2. Pakuj żywność do pojemników lub torebek

Zanim włożymy żywność do lodówki, powinniśmy zapakować ją do pojemników lub torebek. Produkty opakowane w ten sposób nie tracą wilgoci i smaku, mogą być dłużej przechowywane.

3. Sortuj żywność przed umieszczeniem w lodówce

Produkty, które będą używane jako pierwsze powinny być najbardziej dostępne po otwarciu urządzenia. Pozwala to na szybsze odnajdywanie żywności i skrócenie czasu otwarcia drzwi lodówki, co wpływa na jej energooszczędną pracę.

4. Usuwaj wodę z warzyw i owoców

Aby uniknąć psucia się warzyw i owoców przechowywanych w lodówce, należy usunąć z nich całą wodę, która zostaje po umyciu.

5. Przechowuj warzywa i owoce w dolnych szufladach

Około 10°C to optymalna temperatura do przechowywania warzyw i owoców. Takie warunki zapewniają szuflady umieszczona na dole lodówki. W niższych temperaturach tego typu produkty mogłyby ulec uszkodzeniu.

6. Produkty mleczne i wędliny przechowuj na środkowych półkach

Jaja, jogurty, wędliny, ciastka oraz produkty, które po otworzeniu powinny być przechowywane w lodówce, umieszczaj na środkowych półkach lub w górnej części lodówki. Temperatury w tej części urządzenia - od 4 do 8°C - sprzyjają przechowywaniu tego typu produktów.

7. Świeże mięso i ryby przechowuj na dolnej półce

To produkty, które wymagają najniższych temperatur - ok. 2°C. Takim miejscem w lodówce jest dolna półka znajdująca się tuż nad szufladami do warzyw i owoców.

8. Napoje, masło i musztardy przechowuj na wewnętrznej stronie drzwi

To grupa produktów, która wymaga lekkiego chłodzenia. Temperatura w pojemnikach lub półkach na wewnętrznej stronie drzwi oscyluje w granicy 10°C.

9. Nie umieszczaj w lodówce gorącej żywności

Temperatura wewnętrzna wzrośnie i zmusi agregat do bardzo wytężonej pracy, co oznaczać będzie zwiększony pobór energii.

10. Rozmrażaj regularnie lodówkę

Nowoczesne lodówki wyposażone są w system "No Frost" umożliwiający automatyczne rozmrażanie się urządzenia.

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy