Reklama

Jak prawidłowo ugotować ryż

Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna radzi:

Jeżeli chcę, aby ryż szybciej się ugotował, opłukane ziarenka polewam olejem, dokładnie mieszam, zalewam wrzątkiem i zagotowuję. Następnie redukuję płomień do minimum, przykrywam garnek i gotuję ryż do miękkości.

Tak przygotowany zachowuje więcej składników odżywczych oraz witamin i nie kipi podczas gotowania. A żeby miał ładny biały kolor, dodaję do wody trochę soku świeżo wyciśniętego z cytryny.

Smaczniejszy

Aby ryż był wyjątkowo smaczny, gotuję go w bulionie warzywnym albo wołowym. A jeśli w samej wodzie, to kilka minut przed końcem wkładam opieczoną nad palnikiem cebulę.

Reklama

Ładnie podany

Ugotowany ryż przekładam do miseczki lub filiżanki, delikatnie uciskam i wybijam na talerz. Tak podany o wiele ładniej wygląda, niż nałożony łyżką.

Zobacz również:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy