Reklama

Jajka zapiekane

Składniki na 12 porcji

  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 10 dag wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę
  • 15 dag mrożonego zielonego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • po 3 gałązki koperku, natki pietruszki i szczypiorku
  • 20 dag małych krewetek
  • 12 jajek
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 6 pomidorów
  • 6 łyżeczek kawioru

1. Posiekaną cebulę zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju. Dodać boczek, wysmażyć go na rumiano. Wrzucić groszek, smażyć 2 minuty. Oprószyć pieprzem i solą. Zdjąć z patelni. Rozgrzać resztę oleju. Wrzucić posiekany czosnek i krewetki, smażyć 2 minuty. Posypać ziołami, solą i pieprzem, wymieszać.

2. Jajka wbić do żaroodpornych szklaneczek. Do połowy szklanek nałożyć groszek z boczkiem, a do reszty krewetki. Szklanki ustawić na blasze. Blachę wstawić do większego naczynia napełnionego do 1/3 wysokości wodą. Blachę wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec w kąpieli wodnej 8-10 minut. 3 Do szklaneczek z boczkiem i groszkiem nałożyć porcje śmietany i pokrojone w cząstki pomidory. Do pozostałych - kawior.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy