Reklama

Jajka w sosie pomidorowo-paprykowym

Składniki

  • 4 duże pomidory malinowe
  • 8 dużych jajek
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego, słodkiej papryki, kolendry

1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i wykrój szypułki. Miąższ pokrój w kosteczkę.

2. Umyj i oczyść papryki. Przekrój na pół, usuń nasiona. Pokrój na nieduże kawałki.

3. Rozgrzej oliwę i podsmaż  na niej paprykę i pomidory. Dorzuć obrany i posiekany czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili. Oprósz solą, pieprzem, mieloną papryką, kolendrą  i kminem rzymskim. Smaż, mieszając, aż warzywa się zarumienią. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj.

4. Zmniejsz ogień i wbij jajka. Przykryj i duś wszystko przez około minutę, aż białka się zetną. Podawaj posypane posiekaną natką.

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy