Reklama

Jajka w koszulkach. Jak je zrobić?

Składniki

  • dowolna liczba jajek
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • folia spożywcza
  • sznurek (albo tasiemka)

Przygotowanie:

Małą miskę lub bulionówkę wyłóż kawałkiem folii spożywczej - tak, by wystawała poza brzegi. Posmaruj folię olejem. Wbij jajko. Dodaj do niego odrobinę soli, pieprzu. Zawiń jajko w folię, zdejmując ją powoli z miski, aby powstał kształt sakiewki. Zawiąż kawałkiem sznurka. Końcówki sznurka pozostaw dłuższe.

W ten sam sposób przygotuj pozostałe jajka. W szerokim garnku zagotuj wodę. Jajka zawieś na rączce drewnianej łyżki i połóż ją na garnku. Jajka nie powinny dotykać dna garnka. Gotuj je na małym ogniu 5-6 minut. Białko się zetnie i będzie otaczać płynne żółtko.

Reklama

Wyjmij z folii i podawaj ciepłe, np. jako dodatek do sałatki, na kanapce, grzance. Do takich jajek idealnie pasuje sos holenderski.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy