Reklama

Jagodzianka z blachy

Apetyczne wypieki z sezonowymi owocami. Idealne na mały podwieczorek!

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka, sól
  • 100 ml maślanki
  • 2 łyżki masła
  • 350 g jagód

Składniki na kruszonkę

  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki zimnego masła
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

1. Do miski włóż drożdże. Wsyp łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Zalej ciepłym mlekiem. Przykryj i odstaw w cieple na 20 minut. Po tym czasie wymieszaj zaczyn drewnianą łyżką. Do drugiej miski wsyp mąkę i cukier. Dodaj jajka i maślankę. Dołóż masło i zaczyn. Wyrabiaj ręką. Przykryj i odstaw w cieple, aż ciasto podwoi objętość. 

2. Składniki na kruszonkę rozcieraj w palcach, aż powstaną grudki. Wyrośnięte ciasto zagnieć. Przełóż do wyłożonej pergaminem formy o wym. 25 x 35 cm. Posyp jagodami i kruszonką. Piecz ok. 45 minut w 180°C. 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy