Reklama

Jaglana pod pierzynką

Prosto z pieca.

Składniki

  • 40 dag brukselki mrożonej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 jaja
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz


 1. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na 1 łyżce oliwy, przełożyć do rondla, dodać opłukaną kaszę, zalać 2 szklankami wody, gotować na średnim ogniu ok. 15 min, posolić, nie mieszać.
 2. Brukselki wrzucić na osolony wrzątek, gotować ok. 10 min.
3. Jajka ubić ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. W wysmarowanych olejem kokilkach lub małych żaroodpornych miseczkach rozłożyć kaszę z cebulą, a na tym ugotowane brukselki. Całość zalać śmietaną z jajkiem. Danie zapiekać przez 12 min w piekarniku do 175°C.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy