Reklama

Jabłecznik z żurawinową konfiturą

Składniki na 12 porcji

  • 6 jabłek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 175 g masła (margaryny)
  • 175 g cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 200 g konfitury żurawinowej
  • 2 łyżki marmolady morelowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • tłuszcz i mąka do blachy

1. Jabłka obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ jabłek od razu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Następnie porcjami wsypywać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.

2. Blachę (30x30 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Lekko wciskać w nie połówki jabłek - przeciętą stroną do góry. W miejsca po pestkach nałożyć porcję konfitury żurawinowej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 45 minut.

Reklama

3. Marmoladę morelową mocno podgrzać z 1 łyżką wody. Przetrzeć przez sitko i posmarować wierzch ciepłego jabłecznika. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy