Reklama

Jabłecznik razowy

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 225 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 8 jabłek
  • 4 łyżki miodu
  • cynamon
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cytryna
  • 6 łyżek śmietany
  • cukier puder

Przygotowanie:

Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do miski przekładamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło w kawałkach, śmietanę, jaja, skórkę z cytryny i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce. Dodajemy miód, łyżeczkę cynamonu, sok z cytryny i mieszamy.

Blachę o wymiarach 25x40 centymetra smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na wymiar blachy. Jedną część wkładamy do formy, posypujemy bułką tartą i na nią wykładamy jabłka, wyrównujemy.

Reklama

Przykrywamy drugim płatem ciasta, lekko dociskamy. Jabłecznik pieczemy 35-40 minut w 175ºC. Ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem i kroimy na porcje.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy