Reklama

Irlandzko-grecka potrawka z perliczki

Europejska potrawka w afrykańskim wydaniu.

Składniki

  • 1 perliczka, podzielona na porcje (jeśli nie uda ci się kupić perliczki, możesz użyć kuropatwy lub innego dzikiego ptactwa)
  • 200 g masła
  • 1 duża posiekana biała cebula
  • 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2 duże marchewki, pokrojone w kawałki
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone w prasce
  • 1 seler, pokrojony na kawałki
  • 1 puszka pomidorów
  • 500 ml miodowego piwa (możesz zastąpić je zwykłym piwem lub białym winem)
  • 5 łyżeczek miodu
  • 200 ml greckiego jogurtu (lub naturalnego jogurtu)
  • 1 pęczek pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło w dużym rondlu.
  2. Dodaj marchew, cebulę, seler i czosnek i gotuj pod przykryciem aż do miękkości.
  3. Dodaj perliczkę i smaż aż zmieni się kolor mięsa.
  4. Dodaj miodowe piwo (lub zamiennik) i pomidory.
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny aż mięso perliczki będzie miękkie.
  6. Dodaj ziemniaki, miód, jogurt, pietruszkę, paprykę i przyprawy.
  7. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.

Podawaj z chrupiącym chlebem i dobrym chutneyem.

Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People.

Reklama
materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy