Reklama

Indyk z nadzieniem warzywnym

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pieczeni. Proponujemy prawdziwie świąteczny sposób na faszerowanego indyka.

Składniki

  • 3 marchewki
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 20 dag plastrów boczku
  • oliwa
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 10 dag suszonych moreli
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki świeżej szałwii
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • skórka i sok z 2 cytryn
  • indyk
  • 2 pomarańcze
  • 10 dag masła
  • bułka tarta

Składniki na sałatkę

  • 80 dag ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 10 dag mrożonego groszku
  • 10 dag masła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień kawałki cebuli oraz boczku. Wrzuć pokrojoną marchewkę, seler, czosnek i całość podsmaż. Wystudź. 

2. Mielone mięso włóż do misy, dodaj warzywa i drobno pokrojone morele oraz posiekane zioła. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz skórką i sokiem z cytryny. Zagęść bułką tartą i wymieszaj. 

3. Indyka umyj, odetnij skrzydła i ostrożnie oddziel skórę od piersi tak, aby powstały kieszenie. Napełnij je nadzieniem, a resztę włóż do środka. Zwiąż nogi. 

Reklama

4. Mięso oprósz solą i włóż do brytfanny. Wlej trochę wody i piecz w temperaturze 140°C przez ok. 5 godzin. l Około 20 minut przed końcem pieczenia rozłóż na indyku kawałki pomarańczy i masła. 

5. Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na blasze z kawałkami cebuli. Całość skrop oliwą, posól, dopraw pieprzem i wymieszaj. 

6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 190°C przez około 30 minut. 

7. W tym czasie na maśle obsmaż groszek. Wymieszaj z gotowymi ziemniakami i podawaj z indykiem.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy