Reklama

Indyjska zupa Tikka Masala

Kolorowe, smaczne i zdrowe warzywa. Pyszne bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Jedzmy je jak najczęściej.

Składniki

  • 400 g piersi kurczaka
  • 1 kg pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce mielonego imbiru i kurkumy
  • po ½ łyżeczki kminu rzymskiego i cynamonu
  • ostra mielona papryka
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wrzuć pokrojone w kostkę pomidory, duś na małym ogniu. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć posiekaną cebulę oraz paprykę (pokrojoną w kostkę). 

2. Smaż mieszając 3-5 min. Dodaj przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszając smaż ok. 3 min. Przełóż do pomidorów. Wlej bulion oraz mleczko kokosowe. 

3. Gotuj na średnim ogniu 15-20 min. Z zupy wyjmij kilka papryk. Zawartość garnka rozdrobnij blenderem. Dopraw do smaku. Kurczaka usmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj do zupy.

Zobacz także:


Reklama


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy