Przejdź na stronę główną Interia.pl

Imbirowe naleśniki z zielonej soczewicy z awokado i jajkiem

Maria Banach w swojej książce "Strączki" przedstawia przepis na imbirowe naleśniki z zielonej soczewicy z awokado i jajkiem.

Czas przyrządzenia: 1 godzina

Składniki

  • 170 g soczewicy zielonej zmielonej na mąkę
  • 200 ml mleka
  • 7 jajek
  • 200 g kremowego twarożku
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • 3 dojrzałe awokado
  • 6 łyżek szczypiorku
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól pieprz

Przygotowanie  

Do kielicha blendera wbijamy jedno jajko, wlewamy mleko, dodajemy mąkę z soczewicy, imbir oraz płaską łyżeczkę soli. Miksujemy ciasto, aż uzyska jednolitą konsystencję, bez grudek. Rozgrzewamy patelnię. Przed każdym wlaniem ciasta naleśnikowego smarujemy ją odrobiną oliwy. Wlewamy na patelnię porcje ciasta i smażymy cienkie naleśniki. 

Twarożek z jogurtem rozgniatamy widelcem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy twarożkiem, posypujemy szczypiorkiem i nakładamy plasterki awokado. Składamy je na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Wbijamy pozostałe 6 jajek (najlepiej po 2-3 na raz) i smażymy je na małym ogniu, aż zetnie się białko, ale żółtko musi pozostać płynne. 

Na każdy naleśnik nakładamy po jednym jajku. Podajemy na gorąco.

Reklama

Zobacz także:

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje