Przejdź na stronę główną Interia.pl

Idealne jajko sadzone w chlebie

Przepis podaje Ree Drummond.

  • Stopień trudności: średni
  • Czas przygotowania: 3 minuty
  • Czas gotowania: 2 minuty
  • Liczba porcji: 1

Składniki

  • 1 kromka ulubionego pieczywa
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Foremką do wycinania ciasteczek lub szklanką wytnij kształt na środku kromki chleba.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i rozpuść na niej łyżkę masła. Kiedy masło się rozpuści, połóż na patelni przygotowaną wcześniej kromkę chleba i wbij jajko w jej środek.

Reklama

Smaż do czasu, aż spód jajka się zetnie - 30 do 45 sekund. Posól i popieprz jajko. Po minucie przewróć kromkę na drugą stronę. Posól i popieprz jajko z drugiej strony.

Postaraj się, aby cała kromka nasiąkła pozostałym na patelni masłem. Smaż do czasu, aż żółtka będą miękkie.

Kluczem idealnych tostów jest kromka chleba usmażona na złoty, jasnobrązowy kolor, z nienaruszonym żółtkiem.

 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje